Opinionsblogg

Du har inte psykisk ohälsa bara för att du mår jävligt dåligt.

 Missförstå mig inte nu - och läs hela texten. Främst måste du höra min mjuka tonalitet i orden. 

 

Jag älskar och är stolt över att Sverige har lyft den psykiska ohälsan till en nivå där det faktiskt snart är lika självklart som att bryta benet, ha en njursjukdom eller cancer. Det ÄR en sjukdom i hjärnan som kan botas - och ingen ska skämmas över det. Främst måste sjukvården ta detta på mycket större allvar. ( Det förtjänar ett helt eget inlägg) 

 

MEN, jag skulle vilja dra lite i trend-handbromsen som media startat nu igen. Precis som med svininfluensen, allergier, magkatarr, ADHD och andra trender på ’sjukdomar’ som skrämmer halva Sveriges befolkning. Det är främst en stor hets på att sätta diagnoser på allt och alla.

 

Det är OKEJ att må jävligt dåligt ibland, eller ofta. Om vi erkänner och lever ut det oftare så behöver det inte leda till psykisk ohälsa.

 

Sociala medier och plattformar lurar och stressar oss med ett rosa jävla glitter på allting vi ser och upplever. Speciellt med nyfödda bebisar och graviditeter - det är inte bara glitter. Om du blir förlossningsdeprimerad, eller ledsen för att du blev dumpad, är arbetslös, missat en tenta eller inte har råd att köpa en egen bostad är det OKEJ att må jävligt dåligt över det. Alla andra gör också det - luras inte av alla jävla filter med glitter. 

 

Om du INTE lever ut de känslorna och inte ens kan erkänna det för dig själv så projicerar du bara skiten på nästa sak som blir ett ännu större problem. Tillslut blir det ett grått moln över precis allting och det är försent att lösa det grundläggande problemet. 

 

Jag blir stressad och orolig när var och varannan person i min närhet diagnostiserar sig själv med ’psykisk ohälsa’ - och blir ännu mer deprimerade för att de lider av psykisk ohälsa. 

 

Sluta sätt filter på allting. Lev ut och erkänn dina känslor - du hjälper inte bara och främst dig själv, utan väldigt många andra. 

 

Det är också jävligt viktigt att aldrig bagatellisera någon annans eller dina egna känslor. Det gör inte mindre ont att bli dumpad eller slå i tån bara för att någon annan har cancer.

 

Det hjälper däremot att sätta saker  och ting i perspektiv.

 

Men var sann mot dig själv - och sen mot alla andra. Det är OKEJ att må jävligt dåligt. Du är inte psykiskt sjuk. Men du kommer att bli. 

KRAM

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera