Opinionsblogg

Åhléns och föräldrarna offrade ett barn för uppmärksamhet

Precis vad Åhléns ville. Det här barnet blev offer för en PR-kupp, för att få sympatisörer och viral spridning till varuhuset.

Det är naivt att tro någonting annat än att det skulle komma hatiska kommentarer - vi kan inte skydda oss från alla idioter och sjuka människor. Speciellt inte mot dem bakom skärmar.

Mot stor dumhet är vi maktlösa.

Det finns människor som knullar getter, gifter sig med Berlinmuren, de som tror att morötter har känslor, och de som tycker att Lucian ska vara en vit kvinna. 

Vi måste lära oss att hantera situationerna bättre  - främst att stå upp stadigt bakom människan om vi nu ska knuffa ut den på frontlinjen. Istället drogs kampanjen tillbaka och vi offrade ett barn.

De borde ha varit bättre förberedda, men allra helst inte nyttjat ett litet barn för en samhällsdebatt.

SLUTA sprid bilden på det här barnet som inte är gammalt nog att ta ett eget beslut om att bli viral. Bara för att DU vill framstå som en jävla hjälte och samla pluspoäng på facebook.

Alla inblandade vuxna i den här kampanjen kommer givetvis att ursäkta och försvara sig med att pojken självklart inte blev tvingad. Utan att han själv ville vara med.

Men ett barn har inte en konsekvensanalys som matchar den här typen av uppdrag. Ingen vettig vuxen människa – och förälder utsätter ett barn för det här.

Efter stormen mot Sanna Nielsen – hur kan någon vuxen som var inblandad i den här kampanjen tro att samhället var moget för det här?

När det handlar om barn så har vi rätt att ta deras parti. Även om frågan är viktigt och korrekt, så är den för tung för ett litet barn att bära.

Låt det här blir en läxa för många föräldrar som gärna kastar ut sina barn på frontlinjen. 

 

 

Kommentarer

#1 - Jenny

"Den här typen av uppdrag" "det här". Varför ser du detta som en PR-kupp eller som att offra barnet som ett ställningstagande? När jag själv gick i skolan var våra klassers lucia en iranier och nästa gång en latinamerikan. Nu när jag arbetar som lärare har jag i flera av luciatågen, i flera olika års tid, i flera typer av skolor haft mörkhyade lucior samt pojkar som varit tärnor och lucior. Så vad är då felet? Om reklamkampanjen faktiskt visar verkligheten och inte alls försöker utmana. Alltså barns verklighet! Du tycker att föräldrarna ska säga till sitt barn "-Du får vara vem du vill i luciatåget på förskolan/skolan men inte offentligt och i media för då blir du en symbol för pk-Sverige och får rasister efter dig. Det är exakt samma sak som att säga till en kvinna som blivit våldtagen att ha mer kläder på sig eller att be barn med utländsk bakgrund och ej könssteretypt uttryck att leva ut sin identitet bland sina närmaste men bland andra och i framtiden dämpa sig lite för de konservativa rasisternas hat. Vem vinner?

#2 - Emma

Jenny, jag kan förstå din frustration. Särskilt när du som lärare dagligen får bevittna det riktiga Sverige där en lucia definitivt inte behöver vara blond och blåögd.
Men, jag tror att det är farligt att jämföra den verkliget som till syvene och sist sker i en relativt skyddad skolmiljö med vuxna - till skillnad från en kommersiell kampanj i ett viralt oskyddat Sverige. Och det finns bara ett enda intresse som måste skyddas: pojkens.
Vi som arbetar inom PR vet att Åhléns har haft flera kampanjer där de utmanar. Att tro att den här kampanjen inte syftade till att utmana vore nog naivt. Men, precis som så många andra exempel (ta Audi som exempel) ser vi att många kommersiella kampanjer inte har en tillräckligt stark riskberedning.
Så, har Åhléns bara porträtterat verkligen? Ja, förmodligen. Men den kanske viktigaste frågan är; på bekostnad av vad? Eller snarare - vem?

#3 - Gustav

Det enda som är fel med denna kampanj var att det ens blev en debatt. Vad man än lägger upp på nätet idag hatas av en grupp eller en annan. Hade dom lagt upp en bild på en "traditionell lucia" en vit kvinna/tjej. Hade den blivit hatad av en massa andra grupper för att den inte var jämnställd nog. Det går inte att göra något rätt i dagens media och istället borde fokuset ligga på att ignorera alla hatiska kommentarer, för dom kommer vi aldrig bli av med vad vi än gör. Att media skriver om detta på det sätt dom gör, förstärker bara trollen. Dom får publicitet och detta sprider hatet ännu mer. Lyft istället att vem som helst som vill kan vara en lucia! Helt rätt av Åhlens tycker jag. Felhanterat av media!

#4 - Per

När något avviker från det normala mönstret kommer vi alltid se reaktioner från bakåtsträvare som fäster sin trygghet till det förgångna. Det är viktigt att våga lyfta upp konflikten till ytan och bemöta den sakligt. Ett samhälle förändras kontinuerligt och provokationer mot föråldrade synsätt och debatter i media utgör ett viktigt inslag i vår utveckling till ett mer fördomsfritt samhälle. Konflikten bör inte gömmas undan utan föras fram i det offentliga rummet. Utifrån det perspektivet är Åhlens kampanj hedervärd och alla inblandade och då speciellt barnet och dess föräldrar bör lyftas fram som dagens hjältar. Vi har alla ett samhälleligt ansvar att våga stå upp för varandras okränkbara lika värde och enda sättet att stadigt befästa detta är genom kontinuerlig provokation mot ignoranta värderingar.

Kommentera